Tavoitteellista ja yksilöllistä
Tottelevaisuusvalmennusta


Tottelevaisuuskokeisiin tähtäävää valmennusta Jyvässeudulla.
Valmentajana toimii tottelevaisuuskokeiden ja agilitykilpailuiden ylituomari, pedagogi, eläintenkouluttajien ammattitutkinnon suorittanut Salme Mujunen.

Valmennuksessa edetään yksilöllisesti huomioiden sekä Sinun että koirasi vahvuudet ja kehitetään niitä yksityiskohtia, joissa teillä on vielä parannettavaa.
Onnistuminen on aina sekä koiran että ohjaajan yhteistoimintaa tiiminä, joten koulutuksessa pyritään paitsi koirasi taitojen lisäämiseen, myös siihen että sinä ohjaajana kykenet kokonaisvaltaisesti hyvään ja laadukkaaseen ohjaamiseen.

Ilman kotiharjoittelua ei tuloksia synny. Valmennuksesta saat ohjeet ja neuvot, joiden mukaan harjoittelet kotona. Valmentaja toimii apunasi oman koirasi lukemisessa ja ohjaa oppimista kohti kokeissa vaadittavaa taitotasoa.HINNAT (sis. alv 24 %)

Henkilökohtaista tavoitteellista valmennusta
- Koirakon ensimmäinen viiden kerran valmennuspaketti (5 x 1 h), hinta yhteensä 125 euroa.
- Seuraavat viisi koulutuskertaa (5 x 1 h), hinta 105 euroa.

Yksittänen irtotunti
1 tunti = 35 euroa

Yksittäinen puolen tunnin koulutus
30 minuuttia = 22 euroa

Koulutuspäivä vuodelle 2019 - yhdistykset, seurat, harrastusporukat
469 euroa + matkakulut voimassaolevan kilometrikorvauksen mukaisesti (0,43 e/km + alv24% = 0,53 e).

Varaa koulutusaikasi e-mailitse: salme.mujunen@pp.inet.fiKoulutuskursseilleni osallistuneiden palautteita:

Opin hyviä vinkkejä ongelmaliikkeiden/liikkeiden osien purkuun. Seuraamiseen, tunnariongelmiin, merkille menoon ja ruutuun.

Pidin siitä, että ongelmiin paneuduttiin pintaa syvemmälle vaikkakin aika oli rajallinen. Usein koulutuksissa paikataan ongelmia ns. laastarilla, joka toimii hetken, mutta jossain vaiheessa laastari vääjäämättä pettää.

Harmituksen aiheutti oikeastaan ainoastaan se, että välimatka Jyväskylään on pitkä. Lisäkoulutus olisi enemmän kuin tarpeen.

Annan optetuksesta arvosanan 10. Lunastit odotukset tokoraamatun kirjoittajana. Oli ilo tavata elävä legenda. Arvostan näkökulmiasi ja työtäsi karvakorvien saralla.Opin paljon uutta. Varsinkin huomautus käskyä suorittavan koiran kannustuksesta, joka usein hidastaa ja tekee koiran epävarmaksi, aiheutti valaistumisia sekä itselle että treeniporukoissa joissa otin aiheen puheeksi. Seuruun käännöksiin annettu harjoitus oli älyttömän hyvä.

Pidin siitä, että sain mitä tulin hakemaan eli työkaluja ja ohjeita joilla lähteä työstämään koiraa nyt kun luokkanousu on ajankohtainen. Pidin myös koulutuksen tunnelmasta ja vapautuneesta keskusteluilmapiiristä.


Kiitos kurssista!
Uutta koulutuksessa vaikka kuinka paljon. Pidin siitä, että koirien luonteet ja roduille ominaiset käyttytymiset huomioitiin. Oli riittävästi aikaa henkilökohtaisesti.

Ja kun oli rento meininki niin mielestäni jokainen uskalsi kysellä ja kertoa ongelmista. Tästä hyvä jatkaa!


Kurssista tuli oppia todella paljon. Hienoa oli saada neuvoja juuri suuresti petrattaviin kohtiin.

Näillä eväillä on todella hyvä jatkaa tokoharrastusta. Pidin tyylistäsi opettaa ja varmistaa asioita, että ne olisi päähäni mennyt.

Ihana saada oppia ihmiseltä kenellä on asioista paljon kokemusta ja kenen ei tarvitse pipo kireällä opettaa. Huumorinkukkaa oli paljon mukana :)

Negatiivistä palautetta ei ole, vaikka kuinka päässäni pähkäilen. Mielestäni kaikki sujui mallikkaasti.

Annan opetuksesta arvosanan 10.


Opin erilaisia toimintamalleja, sekä vahvistusta omiin tapoihini.

Osallistuin ensimmäistä kertaa koulutukseesi. Pidin tyylistäsi - olet jämäkkä, suora, positiivinen asenne, huumoria mukana.


Lähes kaikki oli minulle uutta, olen vasta aloittelija TOKOssa. Aikaisemmin olen vain sivusta seurannut PK-puolen koulutuksia ja siitäkin on aikaa monta vuotta.

Se oli hyvä asia että mukana oli nuoria aloittelevia koiria ja myös pidemmälle edenneitä. Minulle oli tärkeää että selitit minkä takia tehdään näin tai edetään näin. Nyt jäi sellainen kipinä, että haluaisi oppia lisää.

Olin yllättynyt siitä miten hyvin opetit, koska joskus on valitettavasti niin, että vaikka olisi oman alansa asiantuntija, ei välttämättä osaa opettaa muita.


Sain paljon uusia vinkkejä jokaiseen liikkeeseen, kuinka pääsemme eteenpäin ja saamme selvitettyä solmukohdat.

Itse on aina liian mustavalkoinen ja ei huomaa omia virheitään, ennen kuin saa kuulla niistä joltakin ulkopuoliselta.

Pidin erityisesti koulutustyylistä ja asioiden selkeästä neuvomisesta, rentoudesta, ettei tarvitse jännittää omia tekemisiä. Muutenkin selkeys ja uusien asioiden neuvominen maanläheisesti opetuksessa.

Kaikki tuli hyvin selvästi kerrottua ja jos jokin jäi mietityttämään, se kyllä selveni jo paikan päällä.

Annan opetuksesta arvosanan 10. Kiitoksia vielä todella paljon :)


Montakin uutta asiaa tuli, mutta tärkeimmät mieleen jääneet ja ensimmäisenä hyödynnettävät: - seisomisen opettamisessa voidaan hyödyntää useita tapoja, eikä tarvitse pitäytyä yhteen.

Pidin kouluttajan kärsivällisyydestä ja ystävällisyydestä, sekä 100%:n läsnäolosta koko kahden päivän ajan. Myöskin koira- ja ihmislukutaito on kouluttajalla kohdallaan.


Kurssilla kohdeltiin koiria ystävällisesti ja reilusti, tämä on minulle henkilökohtaisesti tärkeintä. Kaikenkaikkiaan hieno päivä ja hyödyllinen koulutus!


Annan täyven kympin, mie en ainakaan osaa sanoa mitä pitäis tehä toisin. Olet super hyvä, ilman mitään kaunistelua!


Opin kurssin aika valtavasti uusia asioita. Olen itse aiemmin palkannut vähemmän ja yrittänyt saada koiraa toimimaan vietillä.

Huomasin kuinka tärkeää palkkaaminen on. Opin myös milloin tulee reagoida koiran toimintaan. Opin myös, että yksi osa-alue on oltava kunnossa ennenkuin lähtee opettamaan toista. Esim. liikkeestä maahanmeno, ensin opetettava kunnollinen, suora käskystä maahan meno, sitten vasta otettava liike mukaan.

Pidin kurssin lämminhenkisyydestä ja yksilöllistämisestä. Jokaisen omat sekä koiran taidot otettiin hyvin huomioon ja niitä hiottiin sen mukaan. Jännitin aluksi paljon, mutta tunnin edetessä huomasin, ettei tässä ole mitään hätää. Kouluttaja oli erittäin mukava ja kurssista jäi todella hyvä fiilis.

Itse kurssissa ei ärsyttänyt mikään. Oma rauhattomuus hieman ärsytti.

Kaikkiin osa-alueisiin käytettiin mielestäni tarpeeksi aikaa. Kaikki jutut missä esiintyi ongelmia, tuli käytyä läpi. Jatkamme harjoittelua kotona :)

Haluan vielä kiittää mahtavasta kurssista ja avusta. Nyt tiedän mihin suuntaan lähden treenejä jatkamaan :)


Olen tähänkin asti pilkkonut liikkeitä osiin, mutta en ole ajatellut ihan noin pieniä osia :D. Joten siinä tuli uutta asiaa. Liikkeet olivat minulle tuttuja, kun kilpailen tokossa. Yritän hyödyntää oppimaani tämän nuoren koirani kanssa ja toivon että joskus vielä törmätään kisakentillä. Eikä pelkästään agissa vaan myös tokossa :D

Asioita käytiin hyvinkin perusteellisesti läpi.

Arvosanaksi annan täyden 10. Oli todella antoisa viikonloppu. Iso kiitos koulutuksesta!


Opin valtavasti uusia asioita koiran kouluttamisesta, tokosta, tokosäännöistä.

Tokokoe ja konkreettiset menetelmät, joilla koulutit koiria/ohjeistit ohjaajia sekä perjantain että sunnuntain aikana.

Monenkin asian suhteen heräsi mielenkiinto, että niitä haluaa kokeilla ja yrittää itse kouluttaa omalle koiralle. Vinkkejä tuli paljon.

Eniten antia antoi koirien kanssa tehtävät esimerkit. Luento sisällä, vaikkakaan se ei niin tokoon liittynytkään, oli hyvin antoisaa ja avartavaa. Koiraharrastajia on moneen lähtöön.

Olen erittäin kiitollinen, että sain olla mukana näin laajasisältöisessä kurssissa, jonka anti oli kyllä erittäin tasokasta ja opettavaista. Kiitos!


Mullehan tuo Toko on ollut aika hämärän peitossa ja lähinnä ajatukset on ollut sen pilkunviilaamisen puolella (huonolla tavalla).

Tykkäsin todella tyylistäsi opettaa ja käydä asioita läpi. Huomasin jo lukiessani kirjojasi, että pidän tästä tyylistä.

Tokosta tuli kiinnostavampaa ja juurikin sillä tavalla että siitä pitää ja kannattaa tehdä ja saa tehdä koiran kanssa hauskaa ja ihanaa yhdessäoloa, eikä totista suorittamista, miltä se tietämättömän silmin helposti näyttää. Eikä asiaa kyllä auta totisella naamalla vääntävät harrastajat.

Oli tosi mukavaa että huomioit meidät koetta tuomaroidessasi kun kerroit pisteiden saantiperusteita. Avasi kyllä omaa näkemystä ja lopussa osasikin jo huomioida suorituksia ihan uusilla silmillä.


Opin ihan valtavasti. Aikaisempaa kokemustahan minulla ei TOKOsta ollut, eikä oikeastaan osannut sillä tavalla kiinnostaakaan erityisesti. Nyt voin sanoa, että todellakin kiinnostaa! Opin oikeastaan ihan TOKOstakin jo paljon, mutta erityisesti liikkeiden palastelusta, palkkaamisesta, ja sain uusia näkökulmia siihen, miten erilaiset liikkeet ja käskyt kannattaa opettaa. Opin myös, että kaikki on lopulta hyvin yksinkertaista; hyvällä tavalla! Ihan valtavan paljon kaikkea hienoa!

Kaikesta mitä opin, rennosta tunnelmasta ja siitä, miten innostavasti, simppelisti ja koskettavasti osasit puhua asioista. Minusta päivien järjestys oli vallan loistava, kun aiempaa kosketusta ei tosiaan ole. Eli oli hyvä, että perjantaina käytiin puheen tasolla teoriassa läpi juttuja, illemmalla katsoen käytäntöä. Lauantain tokokisoja katsoi jo vähän tarkemmin silmin, ja sunnuntaina oli mukavaa katsoa yksittäisiä koirakoita, kun tiesi millaista odottaa.

Uutta tietoa ja syvennystä vanhaan tuli niin paljon. Tästä on hyvä jatkaa.

Olisin voinut kuunnella vielä vaikka tämän viikon samaa luentoa, hih! Oon vähän tylsä palautteenantaja kyllä nyt.

Asteikolla 0-10, annan arvosanaksi 11 :-)


Opin hirmuisesti kaikenlaista. Toko oli ennestään melko vieras laji minulle, eli ihan kaikkea perusasiaa tokosta.

Tiesin teoriassa mitä liikkeitä mihinkin luokkaan kuuluu, mutta viikonloppuna nämä asiat selkiytyivät ja jäivät mieleen, kun näki käytännön suorituksia. Myös paljon käytännön vinkkejä koulutukseen etenkin tokon eri liikkeiden osalta, mutta myös koirankoulutukseen ylipäätään.

Koko kurssi oli ihan huippu hyvä! Pidän tyylistäsi opettaa ja kertoilla asioita. Sisältö oli ainakin minulle ihan loistava, että ensin tuli asiaa teoriassa, sitten lauantaina näki käytännön suorituksia ja sunnuntaina syvennyttiin koulutukseen käytännössä eri tasoisten koirien kanssa. Ainakin minulle tämä oli oikein sopiva kokonaisuus.

Oli ihana että selitit asiat niin, että vaikka toko ei ollutkaan ennestään tuttu laji minulle, niin pysyin silti kärryillä ja ymmärsin mistä puhuttiin.

Tämä kurssin toteutus oli ihan loistava minulle. En usko että kolmessa päivässä olisin voinut oppia yhtään enempää, tämä oli mainio tokon teho-opetuspaketti.

Pidän valtavasti tavastasi ohjastaa ja kommentoida koulutettaviasi. Siis juurikin siitä että sanot aina positiiviset asiat. Tuo on asia joka ehdottomasti täytyy muistaa omassa toiminnassa sitten joskus, kun itse toimin asiakkaiden kanssa.

Kyllä minulta tulee täysi 10!


Opin valtavasti uutta! Itselläni ei ollut tokosta aikaisempaa kokemusta muuten kun satunnaisista liikkeistä, joita olen soveltanut arkikäyttöön. Tokon säännöt, luokat ja yleensäkin koko laji tuli tutuksi! Liikesarjojen paloittelu sai uuden merkityksen mielessäni, kun aikaisemmin olen soveltanut sitä vain pienempiin yksittäisiin liikkeisiin. Nyt osaan ottaa huomioon koulutuksessa myös liikkeiden ketjuttamisen pienet vaiheet liian suurien hyppäyksien sijaan. Opin myös jonkin verran päättelemään koirien käyttäytymisestä millä tyylillä koirat on koulutettu. En ollut ikinä myöstään osannut ajatella että liian korkea vireystaso estää matalan vireyden tavoin oppimisen.

Rento ja ystävällinen tunnelma oli itseasiassa yllättävää, sillä olen törmännyt liian moniin kouluttajiin joiden asenne on suorastaan asiakasta halventava ja tämä oli kaikkea muuta kuin sitä!

Pidin ihmisläheisestä tavasta millä toit asiakkaille virheitä ja terveydellisiä vikoja esille, sekä siitä kuinka huomioit opiskelijaryhmän jopa tuomaroinnissa. Jokainen päivä olis siis erittäin antoisa ja jokainen asia käytiin perusteellisesti läpi!

Kiitokset mielettömän hyvästä opetuksesta! Pidin metodeistasi todella paljon ja totesin että minulla olisi vielä valtavasti opittavaa sinulta. Mietinkin olisiko minun mahdollista päästä seuraamaan kurssejasi, tuomarointeja ja kouluttamistasi myös jatkossa työssäoppimisen muodossa? Hyvät kouluttajat tuntuvat olevan kiven alla ja tiedän että olet kiireinen nainen, mutta olisin mahdollisimman vaivaton oppilas :)


Opin paljon. Liikkeet tuli joka luokasta selväksi, samoin opin katsomaan miltä liikkeiden tulisi näyttää ja miten itse voi vaikuttaa suoritukseen.

Pidin erityisesti siitä, että kannustat ihmisiä toimimaan eläimen parhaaksi. Ei koiraa pakottamalla ja että eri koirille täytyy antaa käskyt eri jämäkkyys asteilla. Osaat myös hyvin nähdä ja kuulla mikäli koirassa saattaisi olla jotain vikaa, etkä laita sellaista koiraa kisaamaan. Toko on herättänyt minussa ajatuksia, että toko on pilkunviilausta, mutta opin pitämään tokosta ja jos sopiva koira vaan joskus sattuu kohdalle niin kyllä varmasti aion sen koiran kanssa aloittaa tokoharrastuksen.

Teoriaa olisi ehkä voinut olla enemmän, toisaalta oli kuitenkin kivempi nähdä liikkeiden suoritusta koiran kanssa livenä, jotta oppi näkemään huomionarvoisia asioita.

Todella hyvä viikonloppu takana, sait minut kiinnostumaan tokosta. Nyt oikeasti ymmärrän jotakin tokosta ja haluan itsekin päästä kokeilemaan!

Annan koulutuksesta täydet 10+ pistettä!


Minä pidin kovasti sinun reippaudesta, huumorista sekä ystävä-ajatuksesta. Siinä missä koirat tekevät kanssamme ja meille töitä, ovat siis joskus työmme välineitä emme saisi unohtaa sitä ettei niiltä voi vaatia sen enempää osaamista kun mitä olemme opettaneet ja luoneet.

Vaikka luultavasti edustat taas yhtä suuntaa koiran koulutusmaailmassa ja niitähän on monia olet varmasti yksi harvoista joka hyväksyy monet muutkin suunnat. Oli mukavaa kuunnella kun ei missään vaiheessa tullut arvostelua semmoisesta ja tämmöisestä koulutuksesta vaan vaikka viittasit joihinkin koulutustekniikoihin sanoit sen kuitenkin niin että puheestasi kuvastui erilaisuuden hyväksyntä :)

Olet kouluttajana hyvä, innostava, kannustava ja joustava.Opin, että pitää ryhtyä toimeen, eikä pelätä! Noutojen ja ruudun opettelussa tuli uusia juttuja.

Pidin asenteestasi ja aidosta eläytymisestäsi ja suorista neuvoistasi. Kaikkeen kysymyksiin sai hyvin vastauksia, etkä ohittanut mitään kysymyksiä.

Kaikkea käytiin hienosti läpi! Aluksi ajattelin, että apua, tunti per koirakko, mutta se sujui kyllä hienosti ja koiratkin saivat omat taukonsa koulutuksen aikana.

Jatka hommaasi, ihmiset tarvitsevat neuvojasi ja vinkkejäsi! Kiitos siis neuvoistasi!

Täysi 10, koska olit aito ja halusit aidosti jakaa tietotaitosi meidän kanssa, etkä nyrpistellyt kenenkään kysymyksille ja jutuille.


Opin jonkin uuden tekniikan tokoliikkeiden hiomisen suhteen, mutta muuten asiat olivat aika lailla tuttuja ennestään. Osa toki oli sellaisia, jotka olivat olleet itseltä jonkin aikaa unholassa, mutta muistuivat taas uudelleen mieleen.

Pidin todella paljon koulutustyylistä, kouluttajan persoonasta ja yksilöllisestä koulutustavasta. Toko ei ole oma lajini juuri sen pilkunviilauksen takia, ja siksi olin ehkä hieman ennakkoluuloinen tokotuomarin pitämästä koulutuksesta. Huomasin kuitenkin, että pilkunviilaus ei näkynyt muuta kuin silloin, kun koiranohjaaja sitä itse pyysi ja silloin he saivat todella pikkutarkkoja ohjeita. Muita lajeja harrastavat koirakot, kotikoirat yms. saivat sen mukaisia neuvoja, mitkä heidän harrastamansa asoiden suhteen ovat tarpeen. Muiden lajien harrastajia ei syrjitty millään lailla ja kouluttaja oli kiinnostunut sekä vieraista lajeista että erityyppisistä ja -rotuisista koirista.

Mielestäni aika käytettiin erittäin hyvin. Kouluttajasta todella huokui, että hänellä ei ollut kiire kenenkään kohdalla ja ohjaaja sai kysellä niin paljon kuin oli mielen päällä. Jokainen sai varmasti aikaa niin paljon kuin tarvitsi, ja paljon enemmän kuin oli odotettu.

Kyseessä on kouluttaja, jonka tyylinen haluaisin itse olla. Antaa ihmisille tunteen, että kouluttaja on olemassa vain heitä varten ja todella paneutuu jokaiseen ongelmaan samalla tavalla, oli sitten kyse evl-tasoisen koiran seuraamisen viilauksesta tai koirasta, jolla ei ole mitään käytöstapoja. Uskomaton asenne!

Annan arvosanan 10, en keksi mitään moitittavaa. Ainoa "moite" on se, että itse harrastan väärää lajia. Toivottavasti Salme joskus hommaa sen käyttölinjaisen labradorin, aloittaa rodunomaiset harrastukset ja koulutukset sillä saralla, tulen olemaan vakioasiakas ;-)


Opin asiakaspalvelutaitoa. Jälleen painottui se, miten paljon kouluttajan omalla persoonalla on merkitystä koulutuksen laatuun.

Pidin huumorintajustasi! Huumorin käyttö rentouttaa ilmapiiriä ja muistuttaa ihmisiä siitä että koiran kouluttamisen ei tarvitse aina olla itkua ja hampaiden kiristystä. Oli myös mahtavaa huomata, että kaikki asuntolakaverini jotka olivat oman koiransa kanssa koulutuksessasi (minulla ei ollut koiraa mukana) olivat yhtä hymyä koulutuksen päätyttyä, ja olivat ylpeitä siitä kuinka sinä olit kehunut heitä ja heidän koiriaan.

Pidin myös siitä kuinka erään koirakon kohdalla totesit kesken koulutuksen, että teillä kahdella on eri näkemys tottelevaisuusliikkeiden suoritustavasta. Kyseinen koirakko tähtää pk-puolelle, joten heidän liikkeensä oli huomattavasti terävämpiä ja koiran vire oli huomattavasti korkeammalla, kuin usealla muulla tottelevaisuutta harjoittelevalla koirakolla. Totesit tämän eron teidän välillänne, mutta otit senkin huumorin kantilta, etkä suinkaan alkanut tyrkyttämään omaa mielipidettäsi suoritustavasta. Hienoa asiakaslähtöisyyttä!

Oli myös hienoa että varasit jokaiselle koirakolle niin paljon aikaa, jotta kerkesitte oikesti perehtyä heidän ongelmiinsa. Et kiirehtinyt kenenkään kanssa, ja otit kaikki hyvin henkilökohtaisesti.


Opin paljon uutta koiran- ja ohjaajan kouluttamisesta. Kaikki tokoiluun liittyvä on uutta minulle, en ole ollut aiemmin Toko-koulutuksissa enkä seuraamassa kilpailuja. Sain hyvän kokonaisvaikutelman, mistä lajissa on kyse. Ihmisten kanssa toimimisesta sain myös hyviä vinkkejä.

- Positiivisisessa kouluttamisessa ei ole mitään pahaa, mutta välillä tuntuu, että se menee joillakin joskus yli. Oli lohduttavaa kuulla, että asiantuntijakin on sitä mieltä, että vaikka oikeata toimintoa vahvistetaankin, niin on ok, että väärät merkitään tarpeen tullen myös. Koiralle tulee viestiä, mikä ei ole suotavaa, mutta ei aggressiivisesti.

Kouluttajalla oli hyvä, selkeä ja hauska tapa opettaa. Huumori (ennen kaikkea hyvä huumori) pitää mielenkiintoa yllä ja tilanteen miellyttävänä. Kynnys kysyä laskee, kun tunnelma on rento. Kouluttajan asiantuntevuus ja rauhallisuus oli silmiinpistävä asia myös. Hän myös perusteli väitteet ymmärrettävästi. Koulutuksessa ei ollut pelkästään koiran koulutusta, vaan myös syvemmälle ihmisen ja koiran käyttäytymiseen meneviä pohdintoja. Kouluttaja käytti hyviä vertauksia, mitkä avasivat ymmärtämään: esim. jos itse on kipeä, ei ole kärsivällisyyttä niin kuin normaalisti. Sama pätee koiriin.

Asiantuntevuus on tietotaidon lisäksi myös sitä, että osaa lukea, millä tasolla ohjaajan kanssa keskustellaan - oollaanko alkeissa vai jo pidemmällä? Kouluttaja painotti myös positiivisen palautteen merkitystä ja kannusti ohjaajia kehumaan koiria enemmän, mitä kaikilla ei selkeästikään näyttänyt olevan tapana tehdä.

Perehtyminen etukäteen asiakaskoirakkoon kertoo ammattitaidosta, hyvästä asiakaspalvelusta ja paneutumisesta työhön. Kouluttajalla oli ystävällinen ja rauhallinen tapa toimia ihmisten ja koirien kanssa, mikä jätti miellyttävän vaikutelman. Palautteen antaminen oli tyylikästä, sitä ei annettu tylysti tai tahdittomasti.

Kurssikerran lopetus oli selkeä - kätellään asiakasta. Sitä ennen kerrattiin asiakkaan kanssa, mitä ja miten voi jatkossa edetä ja harjoitella koiran kanssa. Kurssikerrassa oli selkeä rakenne.

Inhimillinen lähestymistapa lämmitti: käännösten ei tarvitse olla sotilaallisen jyrkkiä ja jämyjä, se ei ole tokossa ainoa vaihtoehto, vähempikin riittää. Hyvä kuulla tuomarinkin suusta näin.

Mieleenpainuvin asia oli viimeisessä koirakossa tapahtunut silmiinpistävän huikea muutos. Kyse oli siitä, kuinka oman temperamentin muuttaminen on vaikeaa - koiran kanssa se on pakko. Jos koira tekee liikkeet voimalla ja turhan ponnekkaasti, se saattaa syöksyä hakemaan esinettä tai täpittää etujaloillaan vieressä istuessaan. Ohjaajan tulee rauhoittaa itsensä ylienergistä koiraa kouluttaessaan. Käskyt tulee antaa matalalla, rauhallisella äänellä kimakan ja terävän käskyttämisen sijaan. Kireys, stressi ja kiire tarttuu koiraan. Kun ohjaajaa pyydettiin mataloittamaan ääntään, rentoutumaan itse ja pehmentämään liikkeitään sekä käskyjään - koira rentoutui silmissä ja suli siihen paikkaan. Välitön reaktio - mahtavuutta!

Pidin kurssista, sisällöstä, asiantuntevuudesta, huumorista ja tyylistä vetää se sekä tunnelmasta.
Takaisin